DİĞER
“Dünyanın en önemli hikâyesini anlatmaya girişen bu önemli kitapta 'Grevci Greta' yeryüzünün önde gelen hikâye anlatıcılarını, iklimbilimcilerini, sağlık uzmanlarını, ekologlarını, psikologlarını, ekonomistlerini, siyasetbilimcilerini, hikâye ve roman yazarlarını, felsefecilerini, sinemacılarını, gazetecilerini, diplomatlarını, uluslararası kuruluş yöneticilerini, hak savunucularını, yerli liderlerini ve aktivistleri –belki de dünyada ilk kez– bir kitap etrafında bir araya getirmeyi başarmış.”
"Bütün dünyada deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda, 2050 yılında İngiltere’de Hull, Portsmouth, Avrupa’da Almanya’da Bremen, Hollanda’da Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, İtalya’da Venedik statlarının sular altına kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bengladeş’in tamamen sular altında kalması karşısında, Feyenoord’un De Kuip, Ajax’ın Johan Cruijff arenalarının batıp gitmesinin cirmi nedir?"
Jessie Greengrass: “İklim krizinin neden bu kadar zor işlenen ve yanıtları zor verilen bir konu olduğunu düşünmenin bir yolunu bulmak istedim. Onu varoluşsal bir tehdit olarak kabul etmemizi engelleyen nedir? Harekete geçmemizi engelleyen nedir? Hem bireysel düzeyde hem de sistem düzeyinde.”
"Fransız tarihçi Emanuel Le Roy Ladurie, Kısa İklim Tarihi kitabında iklim tarihinin bir disiplin olarak doğuşunu, yöntemlerini, incelediği konuları ve Fransa özelinde toplumsal dönüşümlerle ilişkisini büyük bir ustalıkla anlatırken, 1850 sonrası iklim değişikliğine dair göstergeler sunsa da nedenlerine dair şüpheci bir tavır takınıyor."
Yakınlarda Bu Bizim Havamız adlı kitabı yayımlanan Jonathan Safran Foer ile alışkanlıklarımız, ritüellerimiz, gezegen halleri ve krizden çıkış yolları üzerine konuştuk.
...
“Son üç aydır neredeyse tüm dünya korona virüs salgını ile uğraşıyor. Buradan iklim değişikliği ile mücadele için ders çıkacaksa o da bilimsel uyarıları çok ciddiye almak, erken ve etkin politikalar üreterek gelebilecek krizin ekonomik ve sosyal etkilerini azaltabilmek olmalıdır.”
“Evlenip bekâr kalsam, çalışmadan zengin olsam…” Yaşadığımız salgın konusunda genç kuşağın da söyleyecekleri var. Lise üçüncü sınıf öğrencisi Zeynep Berru Köksal, pandemiye küresel iklim krizi üzerinden bakmayı deniyor, mimar olmak istediği için de biraz şehircilik perspektifinden…
İstanbul Politikalar Merkezi'nden hekim ve akademisyen Ümit Şahin’le 68’den bugüne üç kuşak aktivizmi, toplumsal hareketlerin kırılma noktalarını ve bugün çocukların örgütlediği “yeni dalga” iklim hareketini konuştuk.
K24’ün 5. yaşına bastığı, artık varlığını pek az kimsenin sorguladığı bir iklim krizinin içinde yaşadığımız günlerde yayınlanan bu dosya, krize dair kitapların kuşbakışı bir derlemesini içeriyor.
İklim krizine dair belli başlı kitaplar için bir kılavuz...
Dahr Jamail'in kitabı bir yandan bireysel bir macera romanı, öbür yandan da dört başı mamur bir bilimsel rapor olarak heyecanla okunabiliyor. Hem de gerçekten bir solukta. Keşke çevrilse...
Daha Fazla
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık